FitLine – Mistä siinä on kyse?

fitline logo

Hei kaikille!

Olen jo aiemmin kertonut eri artikkeleissa siitä, että tykkään käyttää FitLine-tuotteita, tai fitskuja. Viimeaikaisen keskustelun takia haluan jatkaa tätä sarjaa, tosin tällä kertaa vähän yleisemmällä tasolla. Eli siis käydä läpi FitLine-tuoteperhettä yleensä, mikä erottaa ne muista ravintolisistä ja samalla vähän paneutua niitä myyvään firmaan, joka on siis PM-International.

FitLine – monipuoliset ravintolisät

FitLine on siis tuotesarja, johon kuuluu monia ravintolisävalmisteita eri tarkoituksia varten; yksi energia-aineenvaihduntaa tukemaan, toinen ruoansulatuksen toimintaan, kolmas palautumiseen jne. Yleisesti ottaen näiden ravintolisien tarkoitus on kuitenkin tukea ihmisen varsinaista ruokavaliota ja auttaa täyttämään tärkeiden ravintoaineiden suositellut saantiarvot päivittäin. Pillereiden sijaan suuri osa tuotteista on jauhemaisia tai öljypohjaisia ja ne sekoitetaan veteen nauttimisen helpottamiseksi ja imeytymisen nopeuttamiseksi. Näitä on maustettu eri (luonnonmukaisilla) sokereilla tai makeutusaineilla, kuten stevialla, jotta tuotteista voi jopa oikeasti nauttia. Toisin kun olen kuullut useiden jostain syystä väittävän, FitLine tuotteet eivät sisällä kuitenkaan älyttömiä määriä sokeria; omaa päiväannostani voi ehkä verrata yhden omenan sokerimäärään.

Se mikä minusta on FitLine-tuotteissa hauskaa, on se, että eri tuotteisiin on koottu useita eri vaikuttavia aineita vaikutusten mukaan. Eli sen sijaan, että osat kuutta eri ravintoaineitta eri purkeissa, näihin tuotteisiin on valittu tietyt, toisiaan tukevat ainesosat, jotta yhdestä purkista saa paljon irti. Tämä on hyvä siksi, että vaikka ihmisten ravinto ja elintavat eroavat merkittävästi, voi näillä fitskuilla rakentaa itselleen toimivan kokonaisuuden. Esim. nykyään juon aktivoivan Activizen aina aamulla ja palauttavan Restoraten illalla, mutta optimaalisetin kolmas tuote, Basics, on enemmän satunnaisessa käytössä.

Onko FitLine laatumerkki?

PM:n mukaan kaikien FitLine-tuotteiden koostumus ja toimivuus perustuu korkealaatuisiin ja puhtaisiin raaka-aineisiin sekä valmistusmenetelmiin, jota on hiottu jo parikymmentä vuotta, aina yrityksen perustamisesta lähtien. Nykyään tuotteet valmistetaan saksalaisessa tehtaassa, jossa noudatetaan paikallisen lääketeollisuuden noudattamia Good Manufacturing Practice (GMP) -standardeja. Nämä ovat siis tuotteiden valmistusta koskevia turvallisuus- ja puhtausvelvoitteita. Standardi tarkoittaa, että tuotteet sisältävät juuri ne ainesosat, mitä purkissa lukee eikä epäpuhtauksia tai muuta löydy.

ntc gmp kölnin lista

FitLine-tuotteiden laaduntestauksessa ja kehittämisessä on mukana TÜV SÜD ELAB niminen riippumaton laboratorio, joka on keskittynyt elintarviketuotteiden ja ympäristön puhtauteen liittyvään tutkimukseen. Laboratorio testaa säännöllisesti FitLine-tuotteita ja antaa palautetta niiden kehittämiseksi. Toinen organisaatio, joka on tässä prosessia mukana, on Luxemburgin tiede- ja teknologiainstituutti. Tämä yhteistyö alkoi vuonna 2016.

Laatuun ja sisältöön vielä liittyen, FitLine-ravintolisät ovat myös niin sanotulla urheilijoille suunnatulla Kölnin listalla (Kölner Liste), jonne pääsevät vain ravitsemustuotteet, joissa on minimoitu doping-riskit. Eli siis tuotteita voi käyttää ilman pelkoa sanktioista, lajista riippumatta.

Käydään seuraavaksi tuotevalikoima hieman tarkemmin läpi.

FitLinen perustuotteet

FitLine-tuotteiden ytimen muodostavat perustuotteet, joita myyjät suosittelevat kaikille ja jotka olenkin jo pitkälti käynyt läpi. Restorate on elimistön palautumista tukeva tuote, Basics on tarkoitettu ruoansulatusjärjestelmää tukemaan ja Activize energia-aineenvaihduntaan. Yhdessä nämä kolme muodostavat ns. Optimaalisetin. Optimaalisuus viittaa siihen, että näillä kolmella saa päivittäisessä käytössä tärkeimpiä ravintoaineita suositusten mukaisesti. FitLine PowerCocktail on käytännössä yhdistelmä Basicsia ja Activizea.

Painonhallintaan tarkoitetut tuotteet

FitLinella on useita painonhallinnan tukemiseen tarkoitettuja valmisteita. Merkittävimmät ovat ateriankorvikkeina toimivat ProShape-pirtelöt ja patukat. ProShapet ovat vähäkalorisia, mutta kuitenkin sisältävät runsaasti hyviä ravintoaineita: A-, C-, D- ja E-vitamiineja, kaikkia B-vitamiineja, hivenaineita kuten jodia, kuparia, mangaania, sinkkiä, rautaa ja muita, sekä runsaasti proteiinia ja kuitua. ProShapen idea on se, että yhden tai pari ateriaa päivässä voi helposti korvata tällaisella annoksella ja olla silti varma, että saa kaikki tarvitsemansa ravintoaineet.

Epäsuorasti laihduttamista tukevina tuotteina voi pitää Feel Good-jogurtteja (tukee ruoansulatusta yms.) ja HerbaSlim-yrttiteetä, joka toimii ikään kuin vihreä tee (jonka positiivisista vaikutuksista on paljon näyttöä.)

Urheilijoille ja aktiiviseen harjoitteluun suunnatut tuotteet

FitLinen urheilutuotevalikoimaan kuuluvat mm. ProShape Amino ja Fitness-Drink urheilujuoma. ProShape Aminot ovat aminohappokapseleita. Aminohapot ovat proteiinin rakenneosia, ja tukevat eri tavoin lihaksiston kuntoa ja kasvua. Nämä kapselit ovat siis tarkoitettu aktiivisesti treenaaville, erityisesti voimaa ja lihasmassa haluaville. Fitness-Drink on ns. isotoninen urheilujuoma, joka tarkoittaa sitä, että sitä juomalla saa elimistöön nesteen lisäksi hikoilun kautta menetettyjä kivennäisaineita. Tällaisten juomien tarkoitus on tukea ja nopeuttaa treenistä palautumista korvaamalla menetetyt aineet.

FitLinen urheilupaukoita ovat Protein Ultra ja Power Meal. Protein Ultra sisältää hivenaineita ja eri vitamiineja sekä runsaasti proteiinia ja soveltuu hyvin välipalaksi ennen treeniä tai sen jälkeen, tai oikeastaan milloin pientä purtavaa tekee mieli. Power Meal on myslipohjainen runsasenerginen patukka, joka on tarkoitettu pidempään suoritukseen, kuten vuorikiipeilyyn, lenkkeilyyn tai vaikka soutuun. Näin saa varmistettua, ettei puhti lopu kesken kaiken.

Tuotteet erikoistarpeisiin

Viimeiseksi mainittakoon FitLinen ”erikoistuotteet”, eli hyvin eksakteihin tarpeisiin suunnatut valmisteet. Näihin kuuluu esimerkiksi Sydän Duo ja Omega 3+E -rasvahappoöljyt (mm. sydämen ja aivojen hyvinvoinnin tukemiseen). Lisäksi valikoimaan kuuluvat mm. antioksidanttinen Solunsuoja, vitamiininesteet Q10 Plus ja Isoflavon, silmien toimintaa tukeva Luteiini sekä Restorateen sekoitettava hivenaineita sisältävä Basen Plus. Uudehkona tuotteena mainittakoon vielä FitLine Beauty Plus, joka on ihon, kynsien ja hiusten elinvoimaisuutta tukeva ravintolisä.

FitLine-tuotteita on muitakin, mutta nämä lienevät ne merkittävimmät. En ala käymään jokaista läpi, vaan ne löytyvät helposti ihan PM:n kotisivuilta, ravintosisältöineen ja käyttöohjeineen.

PM-Internationalista tarkemmin

Lopuksi kerron vielä itse firmasta, joka näitä fitskuja valmistaa ja myy. Eli kyseessä on kansainvälinen, alkujaan saksalainen suoramyyntiyritys, joka on nykyään Euroopan suurimpia tällä alalla. Sen perusti vuoden 1993 tienoilla Rolf Sorg, joka halusi perustaa oman suoramyyntiyrityksen, kun aiemmin häntä työllistänyt yhtiö kaatui. Homma toimi yllättävän hyvin, ja yhtiö kasvoi vuosi vuodelta. Nykyään firman pääkonttori on Luxemburgissa ja toiminta on laajentunut yli 40 maahan. Maailmanlaajuinen liikevaihto on jo yli puolen miljardin dollarin luokkaa ja arviolta miljardi menee rikki 2020 jälkeen.

Saksassa PM on noteerattu yhtenä menestyneimmistä keskikokoisista yrityksistä ja sillä on mm. useita sponsorisopimuksia urheilijoiden ja eri järjestöjen kanssa. Nykyään firma on myös SUL:in, Suomen urheiluliiton yhteistyökumppani. Suomessa PM on toiminut 90-luvun puolivälistä lähtien.

PM on vielä kaiken lisäksi suurin World Vision -hyväntekeväisyysjärjestön kumppani koko maailmassa. Jokaisesta ostetusta FitLine-tuotteesta menee osa kummilapsitoiminnan harjoittamiseen ja koulutuksen sekä puhtaan veden tarjoamiseen vähäosaisille lapsille ympäri maailmaa.

PM-Internationalin menestys pohjautuu varmaankin monelle asialle, mutta tuotteiden merkitystä ei kannata vähätellä. Jos FitLine ei eroasi mistään muista ravintolisistä oleellisesti, se tuskin olisi saavuttanut nykyistä suosiotaan.