7 vinkkiä motivaation löytämiseen ja elämänmuutoksen aikaansaamiseen

elämänmuutos

Moikka taas! Tällä kertaa haluaisin puhua elämänmuutoksista ja varsinkin siitä, miten tällaiseen löytää motivaation arjen huolien ja kiireiden keskellä. Monet varmaan tuntevat sisällään, että elämässä täytyy olla muutakin koettavaa tai tehtävää, mutta eivät oikein kykene tekemään asialle mitään. Tapoihin ja vanhoihin kaavoihin on helppo juuttua.

Elämänmuutos lähtee aina motivaation löytämisestä ja motivaation salaisuus löytyy aina korvien välistä. Asenteesi, se tapa, jolla katsot maailmaa ja miten suhtaudut haasteisiin, on merkittävässä osassa pitkäjänteisen muutoksen onnistumisessa. Motivaatio ei tule ulkoa, vaan se löytyy aina sisältä. Ohessa linjaan muutamia tärkeimpiä asioita itsensä motivoimisessa ja elämänmuutoksen aikaansaamisessa.

1. Muuta asennettasi: Asenne on motivaation perusta. Menestys ja epäonnesta selviäminen riippuu ensisijaisesti niihin suhtautumisesta. Asioita voi katsoa positiivisesti tai negatiivisesti – joko lasi on puoliksi täynnä tai puoliksi tyhjä. Negatiivinen suhtautuminen harvemmin johtaa hyviin tuloksiin, mutta positiivinen asenne auttaa löytämään voimaa myös epäonnesta.

2. Ota ohjat: Sinun elämäsi on omasi. Eikä kenenkään muun. Pomosi, puolisosi, työsi jne. eivät omista eivätkä ohjaa elämääsi. Kukaan ei myöskään pakota sinua tuntemaan mitään, vaikka voisivatkin siihen vaikuttaa. Elämäsi on millaista se on sinun tekojesi ja päätöstesi takia. Ottaessasi vastuun omista asioistasi, se antaa voimaa ja motivaatiota. Loppujen lopuksi vain sinä voi määrätä oman elämäsi suunnan.

3. Unohda tekosyyt ja selittely: Kaikille tulisi opettaa lapsesta asti, että ”en pysty” on huuhaata. Motivaatio ja onnistuminen vaatii uskoa omiin kykyihin ja onnistumisen mahdollisuuteen. Jokainen ”en löydä töitä”, ”en pysty tuohon”, tai ”ei se kuitenkaan kannata” -tyylinen toteamus on luovuttamista. Kokeile poistaa tällaisista mietteistä kielteisyydet pois. Kyllä sinä pystyt, osaat ja kyllä se kannattaa. Elämä ei ole helppoa ja meillä kaikilla on haasteemme. Älä ole itse suurin esteesi.

4. Nouse sohvan pohjalta: Paikallaan oleva kohde ei liiku, ennen kun jokin pistää sen liikkumaan. Liikkuva kohde taas pysyy paremmin liikkeessä. Tämä pätee myös motivaation kohdalla. Motivaatio syntyy liikkeessä, siitä kun kuljet eteenpäin elämässäsi. Paikallaan olo taas tuhoaa sitä. Älä vain makaa sängyssä tai lorvaa sohvalla, mene ulos ja elä. Tutustu ihmisiin, kouluttaudu, urheile, mitä vain!

5. Sitoudu, älä vatvo: Motivaatiota auttaa, kun sitoudut tekemiisi päätöksiin, myös haasteiden vastaan tullessa. Älä anna vastoinkäymisten kääntää kelkkaasi – kaikki tekemisen arvoinen on omalla tavallaan haastavaa. Yritä nähdä haasteet mahdollisuuksina vahvistaa päätöksesi. Löydä tiesi ja pysy sillä, niin huomaat motivaatiosi vain kasvavan ajan kanssa.

6. Paina töitä: Motivaation ylläpitäminen vaatii pitkäjänteistä ja säännöllistä työtä. Suuret tavoitteet tarvitsevat aikaa toteutuakseen. Käytä joka päivä aikaa tavoitteesi saavuttamiseksi, vaikka se olisikin vain vartti kerrallaan. Jos tavoite on irrallinen työstäsi tai muista velvoitteista, niin löydä sille aikaa. Jos et jaksa töiden jälkeen enää panostaa, niin kokeile herätä vaikka hieman aikaisemmin.

7. Hyväksy seuraukset: Viimeisenä vinkkinä kehotan hyväksymään tekojesi vaikutukset tai tekemäsi virheliikkeet. Vastuullisuus tarkoittaa myös seurausten omimista. Olet oman elämäsi johtaja, joten et voi myöskään syyttä muita omista virheistäsi. Yritä sen sijaan oppia niistä niin, ettet toista niitä enää uudelleen. Älä myöskään vatvo menneitä, vaan kulje rohkeasti eteenpäin.


Toivon, että saat näistä vinkeistä jotain irti ja jatkat unelmiesi toteuttamista…. onnea matkaan!

Vastaa