Näin alat arvostamaan itseäsi enemmän

nainen katsoo peiliin

Eräs vahvimmista valheista, jota kuulee toistettavan, on se, että oman itsensä asettaminen muiden asioiden edelle on itsekästä. Totuus on, että tämä on erittäin tärkeää onnellemme ja useimmiten parasta, mitä voi hankalassa elämäntilanteessa tehdä. Tästä on myös hyötyä läheisillemme; kun olemme itse onnellisia, lähimmäisemme ihmiset tuntevat sen ja voimme myös itse antaa enemmän itsestämme. Kun löytää itsensä hyvästä henkisestä paikasta, elämästä saa enemmän irti. Jostain syystä terveestä itsekkyydestä ei hirveästi puhuta, vaan sitä jaksetaan uskotella, että tällainen elämäntyyli johtaa raunioon.

On olemassa niin sanotusti myrkyllisiä ihmissuhteita; sellaisia, jossa toinen käyttää hyväksi henkisesti, tai jossa sinua ei arvosteta. Nämä voivat olla kaveri-, työ-, suku- tai parisuhteita. Tällaiset suhteet vaativat paljon, mutta eivät anna takaisin mitään. Uhraat kaiken aikasi, energiasi, jopa taloutesi siihen, että saat pidettyä jonkun toisen tyytyväisenä.

Itsensä uhraaminen ei kannata. Kun uskaltaa rakastaa itseään enemmän, alkaa nähdä monia hyötyjä. Oma tilanne alkaa vaikuttaa toiveikkaalta, elämästä alkaa avautua uusia puolia. Kun on onnellisempi, on sitä onnea myös helpompi pistää kiertoon. Joskus tällaista ei katsota hyvällä, muutosta voidaan vastustaa. Paineelle ei kannata antaa periksi, vaan uskaltaa päästä irti elämää rajoittavista asioista ja keskittyä onnea tuoviin.

Itsensä arvostaminen tekee sinusta paremman ihmisen, itsellesi ja muille. Valinnat, jotka tapahtuvat tyytyväisyyden keskellä, ovat parempia ja hyödyllisempiä, kuin syyllisyydentunnosta syntyvät. Ohessa luettelen muutaman tavan alkaa arvostamaan itseäsi ja tehdä itsestäsi elämäsi keskipisteen.

1. Älä vertaa itseäsi muihin

Itsesi jatkuva vertaaminen muihin on taistelu, jota ei voi kuin hävitä. Näin tekemällä helposti keskittyy vain omiin puutteisiinsa ja löytää vain uusia puutteita. Lopulta yhdistät itsesi tähän tunteeseen. Jokaisella on oma elämäntarinansa ja harvat kulkivat täysin samanlaisia reittejä. Jos et ole elänyt toisen kengissä, nähnyt elämää heidän silmin tai käynyt läpi samoja kokemuksia, et voi verrata omaa elämääsi toiseen. Vertailussa huomio siirtyy sinusta toiseen, vaikka sinulla on kaikki valta omassa elämässäsi. Maailmassa on vain yksi sinä.

Keskity niihin asioihin, jotka menevät hyvin elämässäsi. Huomio se ihminen, joka katsoo takaisin peilistä. Päästä irti turhasta perfektionismista ja yritä arvostaa kauneuttasi, taitojasi ja kaikkea sitä, mitä sinulla on annettavana. Kun tajuat oman arvosi, on helpompaa keskittyä itseesi.

2. Älä tyydy liian helposti

Monet ovat vihaamassaan työssä vain palkan tai kätevyyden takia. Toiset tyytyvät parisuhteisiin, jossa ei ole enää kipinää tai rakkautta. Useat ihmiset ovat yhteydessä ns. ystäviin, jotka eivät anna mitään takaisin, vain koska yksinäisyyttä ei kestä.

Jos huomaat sanovasi usein, että on pakko olla jotain parempaa, niin luultavasti tyydyt liian vähään. Vähään tyytyminen ei ole koskaan hintansa väärti. Ansaitset paljon enemmän. Sen löytää vain etsimällä.

3. Keskity asioiden arvostamiseen

Tämä on simppeli ohje, mutta yritä arvostaa arkisiakin asioita enemmän. Arvosta mukavaa sänkyäsi tai sohvaasi. Arvosta kumppaniasi. Arvosta päälläsi olevia vaatteita, ruokaa mitä syöt ja sitä vapaa-aikaa, jonka käytät suosikkisarjasi katsomiseen. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin arvostaa sitä, mitä tuot muille. Mieti sitä, kuinka onnesi voi näkyä ja vaikuttaa muiden elämässä. Olet luultavasti tärkeämpi, kuin arvaatkaan. Arvostaminen tuo hyvää – anna sen kiertää.

4. Keskity terveisiin suhteisiin

Elämässä kannattaa tehdä pesäeroa stressiä tai surua aiheuttaviin asioihin. Hakeudu sellaisten ihmisten joukkoon, jotka oikeasti tuovat jotain elämääsi. Yritä löytää pari läheistä ihmistä, jotka ovat henkisesti läsnä, jotka kannustavat sinua unelmiesi tavoittamiseen ja hyväksyvät sinut sellaisenaan. Ei muutoksia. Tällaisten suhteiden rakentaminen kannustavat meitä muistamaan, ettemme ole yksin maailmassa ja että sydän kannattaa pitää avoimena.

5. Opi sanomaan “ei”

Vaikka toisten auttaminen on hyve ja usein tuo hyötyä myös itselle, joskus meitä painostetaan tekemään asioita oman onnemme kustannuksella. Toisen ikuinen auttaminen, varsinkin jos tämä tekee jatkuvasti virheitä, estää tätä kasvamasta ja oppimasta virheistään. Asioiden tekeminen velvollisuudentunteesta johtaa helposti katkeroitumiseen. Yritä kunnioittaa itseäsi enemmän ja tee sitä, mikä tuntuu hyvältä ja oikealta.

Joskus voi sanoa ”ei”. Tämä voi olla hyvinkin vapauttavaa. ”Ei” toiselle on tietystä näkökulmasta ”kyllä” itsellesi. Se on omista arvoista ja tunteista kiinni pitämistä. Tämä tulee kehittämään tervettä itsetuntoa ja auttaa myös muita arvostamaan sinua enemmän.

6. Aseta terveet rajat

Selvät rajat kuuluvat kaikkiin molemminpuolista kunnioitusta sisältäviin suhteisiin. Asettamalla rajoja itse asiassa vapautat itseäsi, koska kun sinä ja muut tietävät toiveesi, ei kommunikaatiota pysäyttäviä seiniä tarvitse olla. Rajat ovat keskeisiä itsetunnolle ja arvoista kiinni pitämiselle. Itsensä kunnioittaminen opettaa muille, miten kohdella sinua.

Jos joku puskee rajojasi vastaan, älä anna periksi. Pidä kiinni siitä, mitä itse uskot ja tulet olemaan paljon tyytyväisempi.

7. Seuraa sydäntäsi

Meillä kaikilla on jotain, mikä herättää meissä toivon kipinän ja antaa merkitystä elämälle. Älä unohda kuunnella sitä osaa itsestäsi, joka haluaa aitoa onnea ja yritä huomioida ne asiat, jotka eivät ole niin tärkeitä tai jotka vievät huomiosi muualle. Unelmat eivät koskaan katoa, niitä vain lykätään kauemmaksi.

Intohimomme voivat olla suuria tai pieniä, tai niitä voi olla useampia. Kuuntele niitä toiveita, jotka kumpuavat sydämestäsi ja pyri löytämään tapoja ja aikaa niiden toteuttamiseksi. Motivaation kylvämisellä ja uskolla pystyt toteuttamaan villitkin unelmasi.

Loppusanat

Kaikki elämässämme alkaa itsestämme ja vaikuttaa kauttamme myös muihin. Näin ajateltuna itsensä rakastaminen, huoltaminen ja kasvattaminen on luonnollista. Anna itsellesi sitä, mitä annat muille tai toivot muilta. Kun elät omaa elämääsi parhaasi mukaan, on myös helpompaa olla mukana muiden elämässä terveellä ja rakentavalla tavalla.